Convenant Nu Niet Zwanger
Alleen door erover te praten kom je erachter of een cliënt nu wel of geen kinderwens heeft.
NNZ richt zich op de hulpverleners.
Het programma Nu Niet Zwanger is bestemd voor hulpverleners die onder andere werken in de verslavingszorg, GGZ, verstandelijk gehandicaptenzorg, vrouwenhulpverlening, GGD, wijkteams, MEE, dak- en thuislozenzorg, jeugdzorg, welzijnszorg, maatschappelijk werk en bij Veilig Thuis. Zij hebben een vertrouwensrelatie met hun cliënt en werken aan diens stabiliteit. Vanuit die persoonlijke relatie kunnen zij het gesprek aangaan over zaken rond kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
De hulpverleners richten zich op hun cliënten
De cliënten die Nu Niet Zwanger via de hulpverlener wil bereiken zijn vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd met (een combinatie van) complexe problemen. Dakloosheid, schulden, psychiatrische problemen, verslaving, een verstandelijke beperking, illegaliteit en/of loverboyproblematiek. Het zijn mensen die vrijwel altijd al geruime tijd in beeld zijn bij hulpverleners. Hun leven wordt veelal bepaald door de hectiek van de dag en het is (daardoor) vaak lastig om zelf echt de regie te nemen over de situatie. Als ze hun kinderwens willen uitstellen blijkt het organiseren van anticonceptie vaak ingewikkeld. Of hun kennis over anticonceptie is beperkt of onjuist, door bijvoorbeeld achtergrond en opvoeding.
Landelijk beschikbaar
Nu Niet Zwanger is in de meeste Nederlandse gemeenten beschikbaar. Maar de problematiek speelt in elke gemeente.
Maaszicht is convenantpartner en ondertekende het Nu Niet Zwanger convenant al eerder in november 2019. De GGD Rotterdam – Rijnmond heeft het convenant uitgebreid naar haar hele werkgebied. Op 10 oktober 2023 ondertekenden de bestuurders van 43 hulpverlenende instanties uit de regio het convenant Nu Niet Zwanger.
Antes Zorg B.V., ASVZ, Centrum voor Dienstverlening, Centrum voor Jeugd en Gezin Capelle a/d IJssel, Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond, Eigenzorg en Zuidwester, Enver, Gemiva, GGD Rotterdam-Rijnmond, Humanitas DMH/ Homerun, JOT, gemeente Nissewaard, Kijk op Welzijn, Leger des Heils, MEE Rotterdam Rijnmond, Mevis, Middin, Minters Vlaardingen, Moeders van Rotterdam, Nico Adriaans Stichting, De Overburen, Pameijer, Phlinq, Profila Zorg, Siriz, Stichting Het Babyhuis, Stichting Beter voor Elkaar, Stichting Elckerlyc, Stichting Firmitas, Stichting Humanitas ESSM, Stichting Humanitas Homestart, Stichting Maaszicht, Stichting Onder Een Dak (STOED), Stichting Ontmoeting, Stichting Prokino zorg Rotterdam-Rijnmond, Stichting Timon, Stichting Welzijn Capelle, Welzijn Albrandswaard, Wijkteam gemeente Albrandswaard, Wijkteam gemeente Barendrecht, Wijkteam gemeente Ridderkerk, Wijkteam gemeente Rotterdam, William Schrikker Stichting, WOT gemeente Schiedam
De landelijke uitrol van Nu Niet Zwanger wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en is ondergebracht bij GGD GHOR Nederland. Rutgers neemt als inhoudelijk expert deel aan het projectteam van Nu Niet Zwanger. Middelen en materialen voor een zorgvuldige overdracht van de benodigde kennis en methodiek van Nu Niet Zwanger worden samen met hen ontwikkeld.