Geef t(huis) aan alle jongeren!
Dit najaar leggen gemeenten en woningcorporaties de prestatieafspraken vast. Dé kans om jongeren hierin op te nemen. Met de campagne Gemeente geef(t)huis roept SZN (Stichting Zwerfjongeren Nederland) vanaf 14 september de wethouders Wonen van alle gemeenten op om jongeren in deze afspraken op te nemen. Zo kunnen zij dakloosheid voorkomen onder jongeren die het zonder de steun van hun ouders moeten redden. Een betaalbare woonplek geeft jongeren de rust om aan hun toekomst te werken. Net als hun leeftijdgenoten voor wie ouderlijke steun wel vanzelfsprekend is.
Jongeren (16-27 jaar) die het zonder steun van hun ouders moeten zien te redden, vallen tussen wal en schip. ‘Dat is stuitend in een welvarend land als Nederland’, zegt Hella Masuger van SZN.
Jongerendakloosheid voorkomen is de beste oplossing. Hella Masuger: ‘De prestatieafspraken zijn dé kans om het beleid voor jongerendakloosheid in een gemeente te verbeteren, en daarmee de situatie van kwetsbare en dakloze jongeren.’ Prestatieafspraken zijn afspraken die een gemeente maakt met woningcorporaties en huurorganisaties om woningen te bouwen voor doelgroepen in de gemeente. Dakloosheid onder jongeren voorkomen ontbreekt daarin vaak.
Pauzestand
12.600 jongeren in Nederland zijn momenteel dakloos. Voor jongeren die dakloos zijn, staat alles stil. Ze staan in een ‘pauzestand’. Ze zijn alleen nog gericht op een woonplek vinden. Zonder woonplek of vast adres kun je belangrijke zaken niet regelen. Zoals een zorgverzekering, toeslagen, een bankrekening, je inschrijven voor school of opleiding, werk.
Wonen = werken aan je toekomst
Wonen is meer dan alleen een dak boven je hoofd. Hella Masuger: ‘Voor dakloze jongeren betekent wonen een veilige plek waar ze tot rust kunnen komen, de switch kunnen maken van overleven naar leven en waar ze kunnen denken en werken aan hun toekomst: school, werk en relaties.’
Wees als een goede ouder
Wethouders kunnen het verschil maken. Voor de huidige 12.600 dakloze jongeren (en al is het er maar één). En voor alle jongeren die niet dakloos worden. ‘Wees als een goede ouder en geef thuis voor alle jongeren’, roept SZN de wethouders dan ook op.
6 adviezen van SZN
Om het de wethouders gemakkelijk te maken, geeft SZN 6 adviezen voor de prestatieafspraken:
- Maak prestatieafspraken op basis van de gemeentelijke gegevens van jongeren in jeugdzorg en maatschappelijke opvang.
- Betrek ook zorgpartijen én de afdeling Werk & Inkomen bij de prestatieafspraken.
- Spreek met woningcoöperaties af dat een aantal woningen op naam komt van een zorgorganisatie (zodat jongeren betaalbaar een woning kunnen delen, met begeleiding).
- Compenseer woningcoöperaties die huurkorting geven aan jongeren die dat nodig hebben.
- Stel als beleidsrichtlijn dat jongeren niet meer dan eenderde van hun inkomen kwijt zijn aan huur.
- Regel voor ‘economisch dakloze jongeren’ voldoende flexwoningen als overbruggingsmaatregel.
Bekijk de campagne-website op gemeentegeefthuis.nl
De campagne Gemeente geef(t)huis is een samenwerking van SZN en social designstudio Joes + Manon.
Over SZN
SZN (Stichting Zwerfjongeren Nederland) is dé landelijke belangenbehartiger van dak- en thuisloze jongeren (16-27 jaar). Samen met jongeren activeren wij overheden, politiek, organisaties en burgers om de situatie van dakloze jongeren blijvend te verbeteren en jongerendakloosheid te voorkomen.
zwerfjongeren.nl
Noot voor de redactie
Voor meer informatie: kijk op zwerfjongeren.nl of neem contact op met SZN:
Hella Masuger
h.masuger@zwerfjongeren.nl
06-44490221