Het Vergeten Kind
Uitzichtloze situatie dakloze jongeren in Nederland: gemiddeld 11 maanden zonder thuis
59% van de gemeenten negeert richtlijnen van het nationaal plan tegen dakloosheid
Uit het meest recente onderzoek van Het Vergeten Kind blijkt dat dak- en thuisloze jongeren gemiddeld elf maanden lang geen permanente woonplek hebben. Deze jongeren bevinden zich dagelijks in een strijd om te overleven, waardoor het voor hen onmogelijk is om hoopvol naar de toekomst te kijken. Meer dan driekwart van de jongeren ervaart hun situatie als uitzichtloos. Zij kampen met onrust, eenzaamheid en minderwaardigheid. Het Vergeten Kind roept gemeenten op om jongeren een stabiele en permanente woonplek te bieden.
Jongerendakloosheid heeft diverse oorzaken, waaronder huiselijk geweld, financiële problemen en het tekortschietende jeugdzorgbeleid, waarbij jongeren bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar op straat belanden. Het onderzoek onder 71 dak- en thuisloze jongeren tussen 18 en 27 jaar toont aan dat meer dan de helft van hen noodgedwongen een slaapplek moet vinden bij vrienden. Zo ook Ashley (27), die een jaar lang van bank naar bank moest hoppen. “Ik schaamde mij diep voor mijn dakloosheid, voelde mij tot last en was compleet afhankelijk van anderen.” Andere jongeren verblijven in opvangcentra (37%) of zijn gedwongen om op straat te leven (34%).
Verontrustend is dat 43% van deze jongeren herhaaldelijk met dakloosheid te maken krijgt, waarbij ze gemiddeld nog drie keer in deze situatie belanden. Ongeveer 78% van de jongeren heeft een achtergrond in jeugdzorg met verblijf.
Download het onderzoek naar dak- en thuisloze jongeren en de aanpak van gemeenten.