Vragen & Antwoorden mbt beoogde verhuizing in het jaar 2020
Over het type voorziening
- Waar komt de voorziening?
Op de Kleiweg 314. - Wat voor een voorziening is het?
In de bijlage ‘Maaszicht in het kort’ is meer achtergrondinformatie te vinden over de stichting, wat zij doen, wie hun doelgroep is en wat voor soort zorg zij bieden. - Van wie is de voorziening?
Stichting Maaszicht huurt deze voorziening. - Wat zijn de regels voor een dergelijke woonvoorziening?
Onder het kopje ‘Over de nieuwe bewoners’ en ‘Over de begeleiding’ is meer informatie te vinden over de regels en hoe de stichting zorgdraagt voor nalevering hiervan. - Hoe lang komt de woonvoorziening hier?
In principe huurt Maaszicht deze voorziening voor een lange periode. - Wanneer gaat de woonvoorziening open?
Niet eerder dan zomer van 2020. - Is er een (bouw)vergunning nodig?
In overleg met de bouwinspecteur van SO Bouw en Woningtoezicht wordt onderzocht welke vergunning nodig zijn. De verbouwing vindt in het pand zelf plaats. - Past de voorziening in het bestemmingsplan?
Er vindt nog een gesprek plaats met de bouwinspecteur van SO Bouw en Woningtoezicht, maar de huidige bestemming is ‘wonen – bijzonder woongebouw’. De inschatting is dat het door Maaszicht beoogd gebruik daar binnen past. Formeel uitsluitsel wordt altijd pas gegeven aan de hand van een ingediende aanvraag omgevingsvergunning. - Kan ik bezwaar maken? Hoe dan?
Waarschijnlijk is dat niet van toepassing.
Over de nieuwe bewoners
- Wie komen er wonen?
Jongvolwassenen van 17+ tot 23 jaar die aangewezen zijn op een Beschermd Wonen (d.w.z. 24-uurs) voorziening. Merendeel van de cliënten behoort tot de groep dak- en thuisloze jongeren. Meestal is sprake van combinatie van problemen zoals het ontbreken van praktische vaardigheden, emotionele en/of psychische en soms zijn zij verstandelijk beperkt. - Komen er alleen mannen of vrouwen wonen of is het gemengd?
Het gaat om een gemengde groep. Twee derde jongens en één derde meisjes. - Zijn de bewoners verslaafd aan drugs of drank?
Nee, verslaving is contra-indicatie – afkicken is voorliggend voor ons aanbod. Wel kunnen jongeren verslavingsgevoelig zijn. In geval van verslavingsgevoeligheid is het verantwoord omgaan met alcohol en drugs één van de eerste zorgdoelen. Zie ook de antwoorden bij vragen 14, 15 en 16. - Mogen bewoners in het pand drugs of drank gebruiken?
Nee, er is een ontmoedigingsbeleid op gebruik buiten de deur. In Maaszicht en in de omgeving mag er niet geblowd of gedronken worden. Maaszicht voert ook kamercontroles uit op aanwezigheid van alcohol en drugs – wanneer we die vinden worden het vernietigd. - Welke maatregelen worden er genomen om te voorkomen dat in de omgeving drank- en drugsoverlast ontstaat?
Er is 24/7 begeleiding aanwezig – ook in het wekend en op feestdagen. ‘s Nachts is er nachtbegeleiding d.w.z. wakende wacht. Het pand en de directe omgeving is met oog op mogelijke overlast preventief ingericht. Regels en handhaving
• Jongeren moeten door de weeks om 23.00 uur binnen zijn, in het weekend later. Dit wordt gecontroleerd.
• Op de huidige locatie aan de Walenburgerweg worden door medewerkers buiten controles uitgevoerd.
• Buurtbewoners kunnen 24/7 uur per dag/week contact opnemen met Maaszicht bij overlast. De begeleiding spreekt de jongeren aan die voor overlast zorgen. - In hoeverre is er sprake van gecontroleerd gebruik?
Er is geen gedoogbeleid. Maaszicht weet dat het merendeel van de cliëntengroep slecht in staat is tot alleen recreatief gebruik en vindt dat drugs- en alcoholmisbruik het behalen van trajectdoelen in de weg staat. Op dronken of stoned binnen komen staat een pedagogische maatregel/sanctie. - Mogen de bewoners die drank gebruiken horecagelegenheden bezoeken?
Zie vorige vraag. De zorg van Maaszicht biedt is op basis van vrijwilligheid en we kunnen jongeren niet verbieden horecagelegenheden te bezoeken. Wel zullen we afspraken proberen te maken met horecagelegenheden in de buurt over het schenken van drank aan onze jongeren, etc. - Moeten de bewoners verplicht afkicken?
Maaszicht neemt geen verslaafde jongeren op. Wel jongeren die een traject in de detox achter de rug hebben. - Zijn de bewoners gevaarlijk voor de kinderen?
Nee - Zijn er ook zedendelinquenten tussen de bewoners?
Nee - Zijn de bewoners crimineel?
Maaszicht biedt ook forensische zorg – maar niet voor alle delicttypes – zie de antwoorden bij vragen 9 en 10. - Mogen de bewoners vrij in- en uitlopen?
Ja, zij krijgen een sleutel. Er is toezicht op de voordeur (camera) en de voordeur is net als een voordeur in een gewoon huis op slot. Wij weten wie erin en uit huis lopen. Het toezicht is ook van belang voor de interne veiligheid. - Mogen bewoners bezoek ontvangen?
Ja, het liefst in overleg vooraf aangekondigd en met afspraken. In eerste instantie ontvangen bewoners onder toezicht bezoek en dus niet op de eigen kamer. Bezoek moet zich voorstellen c.q. bekend zijn bij begeleiding en zich legitimeren. - Hoe lang wonen bewoners in de voorziening?
De meeste jongeren wonen circa 1 á 1,5 jaar in de voorziening. - Hoe reizen de bewoners?
De meeste jongeren reizen met de tram, fiets en scooter. - Hoe ziet de dag van de bewoners eruit?
Elke bewoner heeft een dagstructuur. Dat is standaardonderdeel van het zorgplan – inclusief een gezond dag- nachtritme (opstaan en bedtijden). Het is een verplichting om een dagbesteding te hebben, lukt dat niet via de regulier opties zoals school, werk of een traject dan zijn de jongeren verplicht deel te nemen aan het eigen Werk en Educatie Programma (WEP). ’s Avonds zijn er activiteiten in de voorziening. - Voor wie is de dagbesteding bedoeld?
Eigen bewoners die geen reguliere dagbesteding hebben – het WEP vindt elders in Rotterdam plaats. - Veroorzaakt de voorziening/veroorzaken de bewoners overlast?
Het kan incidenteel voorkomen maar er is actief beleid om overlast te voorkomen en in te kunnen grijpen wanneer nodig.
Over de begeleiding
- Hoe vaak is de begeleiding in het pand aanwezig?
Er is 24/7 toezicht en begeleiding op alle dagen van het jaar en er is een achterwacht en opschalingsmodel voor incidenten ook 24/7 op alle dagen het jaar door. - Is de politie bekend met de voorziening en de afspraken?
Ja, Maaszicht zorgt voor regelmatige afstemming met de wijkagent/politie– net zoals op de Walenburgerweg. - Wat zijn de ervaringen met voorzieningen met dezelfde doelgroep elders in de stad?
De ervaringen zijn goed op Walenburgerweg 31. Maaszicht bestaat 26 jaar zonder noemenswaardige incidenten in de buurt.
Over de locatie en het pand
- Waarom komt de voorziening hier?
Het huurcontract loopt af op de Walenburgerweg 31 en in overleg met de gemeente is Maaszicht op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Door de huidige bestemming en de mogelijkheid om aparte kamers te bieden, is het een geschikte locatie. - Blijft de buitenkant van het pand, zoals het nu is?
Ja, de verbouwing vindt alleen inpandig plaats. - Wat is de planning?
De verwachting is om in het voorjaar/zomer 2020 het pand te kunnen betrekken. - Hoe zit het met overlast voor de omgeving tijdens de verbouwing?
Omdat de verbouwing inpandig plaats vindt verwacht Maaszicht dat de omgeving weinig merkt hiervan en de overlast tot het minimum beperkt blijft.
Over de omgeving
- Veroorzaakt de voorziening aanloop van bijvoorbeeld zwervers, verslaafden of dealers?
Nee, in het belang van cliëntengroep houdt Maaszicht scherp toezicht op wie er in de buurt rondhangt. ‘Verdachte’ personen worden aangesproken. - Hoe is het parkeren geregeld voor de woonvoorziening?
Op eigen terrein 8 à 9 parkeerplaatsen. De voorziening op de Kleiweg heeft er momenteel 6. - Kan cliënten verboden worden met de auto te komen?
Nee, maar deze doelgroep heeft in de regel geen auto. - Waar parkeert het personeel? Eigen terrein of in de wijk?
Hoofdzakelijk op het eigen terrein. Door de parkeerplaatsen uit te breiden, proberen wij te voorkomen dat de begeleiders in de wijk parkeren. - Kan het personeel verplicht worden met het OV te komen?
Nee, dat laat de CAO niet toe. Werktijden, ’s avonds en ’s nachts, en de afstand tussen wonen en werklocaties spelen hierbij ook een rol. - Worden cliënten gehaald en gebracht naar dagbesteding?
De jongeren vertrekken samen met hun begeleider naar het eigen Werk en Educatie Programma (WEP). Zij maken gezamenlijk gebruik van het OV.
Beheercommissie
- Wat doet de beheercommissie?
Een beheercommissie maakt afspraken over de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Het doel van de afspraken is het prettige woon- en leefklimaat in en nabij een voorziening te behouden. Deze commissie wordt ondersteund vanuit de gemeente/clusters en komt een aantal keer per jaar bijeen. Indien er aanleiding voor is, kan dit vaker.
In een beheercommissie zitten een aantal omwonenden, de gemeente Rotterdam, Maaszicht, het gebied Hillegersberg-Schiebroek en indien nodig de wijkagent. - Bij wie kan ik mij aanmelden voor de beheercommissie?
De omwonenden kunnen zich melden bij de vertegenwoordiger van de gemeente en/of communicatieadviseur.
Informatie
- Waar vind ik meer informatie?
Op www.maaszicht.nl, Maaszicht in het kort (pdf) en de huidige locatie Maaszicht, Walenburgerweg 31, deze is op afspraak te bezoeken. Directie:
Marco van Breukelen – m.vanbreukelen@maaszicht.nl
Roesja Verhoeven – r.verhoeven@maaszicht.nl - Hoe wordt de omgeving geïnformeerd? (voorstel wordt nog uitgewerkt)
– besluitvorming College: schriftelijk gebiedscommissie, gemeenteraad,
– direct na besluitvorming persoonlijk gesprek Kinderdagopvang
– direct na besluitvorming aankondiging inloopbijeenkomst in schriftelijke communicatie directe omwonenden/begrensd gebied
– huis-aan-huisblad
– Beheercommissie afvaardiging van direct betrokkenen en omwonenden - Waar kan ik terecht met vragen en/of klachten?
24/7 uur bij begeleiding van Maaszicht. Indien nodig kan 24/7 worden opgeschaald naar achterwacht en/of directie.