Wie zijn we
De zorg krijgen die je nodig hebt. Dat is volgens Maaszicht waar een jongere recht op heeft. Jongvolwassen jongens en meisjes van 17 tot 23 jaar kunnen bij Maaszicht terecht in een situatie van (dreigende) dak- en thuisloosheid.
‘’Ik wil geholpen worden met alles, met een huis,
dat ik mijn boetes afbetaal, dat ik zelfstandig ben,
dat ik stop met blowen, dat ik naar school ga,
gewoon dat ik een goede jongen word’’
Ondanks gemis en tegenslag beschikken deze jongeren over een bijzondere veerkracht om te herstellen en ze moeten daartoe de kansen krijgen. Ze kunnen dat niet alleen en ’thuis’ of het eigen sociale netwerk biedt hen geen goede oplossing. Maaszicht is voor deze groep tijdelijk nodig als een zo veilig mogelijke plek van waaruit ze met hernieuwd zelfvertrouwen en vanuit een stabiele situatie leren hun leven zelf weer richting te geven.
Missie Maaszicht
Onze missie is jongeren met complexe problemen voldoende veiligheid te bieden zodat ze actief werken aan hun eigen leven. Wij motiveren hen om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor een volwaardig bestaan en hun eigen welzijn. Wij bieden bescherming, kansen en verlagen drempels.
Het doel van Maaszicht is om de zorg aan een jongere positief af te sluiten en dat de jongere in staat is om zelf verdere stappen te zetten op weg naar zelfstandigheid.
Maaszicht biedt een jongere extra kansen en een thuisbasis. Onze visie is: We geloven dat jongeren niet gedefinieerd zijn door hun problemen, maar eerst en vooral mens zijn. Onze focus ligt op de toekomst, op ambities en het realiseren van dromen. Wij zien het potentieel in iedere jongere.
”Schop onder mijn kont geven – kan dat goed hebben, me er niet makkelijk onderuit laten komen.”
Iedere jongere heeft, ongeacht diens levensovertuiging, sekse, herkomst, leefwijze, beperkingen en geaardheid, recht op een eigen identiteit en gelegenheid om die te ontwikkelen en zo een volwaardige plek in de samenleving te verwerven.
‘’Ik heb geprobeerd me aan mijn afspraken te houden, gaat redelijk maar vergeet het ook weleens’’
Kernwaarden van Maaszicht zijn realisme, vasthoudendheid en flexibiliteit. We werken vanuit een integraal zorgconcept, een doorgaande zorglijn en domein overstijgende zorg. Wij begrijpen dat jongeren te maken hebben met problemen die niet beperkt blijven tot 1 domein. Ons zorgmodel is daarom gebaseerd op een integrale benadering, een continuüm van zorg en het overstijgen van obstakels.
Onze aanpak begint bij preventieve zorg voor een jongere die op de wachtlijst staat en verder naar een beschermende woonomgeving of ondersteuning in eigen woonruimte. We activeren, stimuleren persoonlijke groei en bieden hulp. Hoewel ons integraal zorgmodel niet altijd naadloos past binnen structuren, procedures en regelgeving draagt Maaszicht dit model actief uit. Maaszicht is een organisatie met een relevante maatschappelijke opdracht, hoge ambities en betrokken medewerkers.
Samenwerking
Wij werken samen met de gemeente Rotterdam en collega-instellingen. Samen vormen we keten voor dak- en thuisloze jongeren.
Expertise voor de eerstelijns gezondheidszorg halen wij in huis via het Gezondheidscentrum Noord en de Schiebroekse Service Apotheek
Veertien Rotterdamse zorgorganisaties zijn verenigd in Alliantie Tante Sjaar. Ook Maaszicht is een alliantiepartner. Samen zetten we ons dagelijks in voor een leefbare en veerkrachtige stad met betere kansen, gezondheid en welbevinden voor Rotterdammers in een kwetsbare positie. De alliantie heeft een manifest opgesteld met 5 speerpunten waar de stad de komende jaren op kan doorpakken.
Maaszicht neemt diensten af van https://www.zorgbelanginclusief.nl. Zij verzorgen de externe ondersteuning van de cliëntenraad en leveren de externe cliëntvertrouwenspersoon en de externe klachtenfunctionaris.
Maaszicht werkt volgens het programma van Nu niet Zwanger en heeft aandachts-functionarissen.
Maaszicht heeft een aandachts-functionaris Huiselijk geweld en Kindermishandeling en is goedgekeurd voor het Keurmerk Meldcode.
Kwaliteit
Maaszicht is gecertificeerd via de Harmonisatie Kwaliteit Zorginstellingen en voldoet aan de eisen gesteld in de Kwaliteitsmanagementsysteem norm: ‘HKZ Norm Instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg: 2015 en eveneens aan de norm NEN en ISO 9001:2015. Ons certificaat is te vinden op Certificatenregister – HKZ
Ook voldoet Maaszicht aan de eisen uit het Kwaliteitskader Forensische Zorg (KKFZ). Het Kwaliteitsverslag Forensische Zorg 2024 beschrijft waar Maaszicht-Singelzicht staat
Wettelijke vereisten
PRIVACY
Maaszicht respecteert de privacy van haar bewoners. De Privacyverklaring website Maaszicht geeft aan welke informatie wij vragen van onze bewoners en hoe wij hiermee omgaan. Voor jongeren is er de Folder jouw privacy bij Maaszicht
Het volledige Privacyreglement Maaszicht – Singelzicht is eveneens beschikbaar
Als zorgorganisatie heeft Maaszicht een gerechtvaardigd belang voor de inzet van camera’s om de veiligheid te waarborgen
Daarnaast is er een Protocol melding en afhandeling beveiligings- of datalek
Klachten
Maaszicht heeft naast een interne klachtenprocedure een externe klachtenfunctionaris en een externe klachtencommissie. Ook is Maaszicht aangesloten bij de Geschillencommissie Zorg: Stichting Maaszicht 2024
Klagen hoe doe je dat bij Maaszicht?
Maaszicht heeft een Klokkenluidersregeling Maaszicht en Singelzicht wanneer medewerkers een vermoeden van een misstand willen melden.